Tydliggör kränkande behandling

I en del fall så är kränkningar genomtänkta och planerade medans i andra fall så är det en omedveten handling. Man tänker inte på att alla människor är olika och reagerar olika på olika saker eller att saker kan uppfattas på olika sätt. På nätet kan det även vara svårt att få fram ett skämt eller visa på ironi då man inte kan tolka varandras ansiktsuttryck eller höra tonläge på rösten. Endel är även ganska ”klumpiga” när de kommunicerar och skriver direkt allt man tänker trots att det inte var exakt det man menade och då kan det bli lite fel.

Det skriva ordet kan betyda mycket mer och göra mycket ondare än ord som sägs mun till mun då sakerna på nätet kan få så mycket större spridning samt att det finns kvar där för lång tid. Skriver man på exempelvis instagram att någon är en idiot så ser kanske många fler det än om man säger det öga mot öga utanför hemmet-

Uppmuntra barnet till att bete sig på ett bra sätt mot andra människor och att inte göra saker som kan uppfattas som kränkande. Skriv en sjysst kommentar till någon, hjälp till ifall det är någon som har problem, muntra upp den som är ledsen etc.

Tydliggör för barnen vad som är ok och inte ok att skriva till andra och även vad som kan kategoriseras som mobbning och kränkningar. Påtala även att det finns lagar och regler kring vad man får och inte får skriva till andra oavsett om det är bilder med text som skickas via snapchat till kommentarer i onlinespel eller gruppdiskussioner.

Många blandar även ihop yttrandefriheten med att man får skriva vad som helst men riktigt så är det ju inte. Det man skriver ska hålla sig inom lagens gräns annars så kan man bli polisanmäld.

Viktiga påminnelser:
4 olika sorters kränkningar
Fysisk
Psykisk
Verbal
Digitala