Livestream och videochatt

Idag finns det många sätt att dela med sig av sitt liv. Ett sätt är att livestreama sig själv så att ens följare kan se det man gör. Till exempel via Tiktok, instagram, Snapchat. Man kan även videochatta med enskilda personer eller i grupper via whatsapp, messenger m.m.

När man livestreamar så finns det många saker att tänka på. Vem är det som jag pratar med egentligen, är det kompisar eller är det offentligt (så att vem som helst kan se)? Är det bara kompisen eller är det fler personer i rummet som sitter utanför bilden och som inte jag kan se? Spelar den andre in samtalet så att det blir till ett videoklipp som sen kan delas?

Tips:
– Pratar du enskilt med en kompis så kan du be kompisen snurra ett varv i rummet med mobilen så att du kan se att ingen annan är där
– Det är lätt att bli lockad, hetsad eller lurad när man livechattar. Avbryt chatten omgående om något inte känns bra eller fel. Du kan alltid skylla på att uppkopplingen försvann
– Saker man gör live går inte att ångra. Har följarna sett något så finns möjligheten att det har skärminspelats eller filmats med en annan mobil och då kan klippet senare komma i spridning.