Idrottsföreningar

– Får man fota eller filma motståndare och skriva kränkande saker om dem på Snapchat?

– Är det okej att på skoj håna eller skratta åt en lagkamrat i lagets chatt?

– Var går gränsen för thrashtalk på sociala medier mellan motståndare?

– Kan hårda ord mellan olika lag ta sig till planen för att sedan bli fysiska bråk?

– Vad behöver man tänka på för att skapa en bättre idrottskultur på sociala medier?

På samma sätt som virtuella konflikter kan ta sig till skolan så är även idrottsplanen en arena för bråk och tjafs som startat på sociala medier. Kända idrottsmän och kvinnor lägger ribban för hur man uppträder och hur man behandlar varandra med effekten att ett dåligt beteende kan leta sig ner i åldrarna. Fula ord och kränkande uttryck till motståndare eller lagkamrater i stundens hetta, smygtagna bilder från omklädningsrummen eller grupperingar i laget som skapar konflikter på sociala medier.

Det här och mycket mer pratar jag om under mina föreläsningar hos idrottsföreningar och ger även konkreta tips och material för uppföljning så att föreningen på lång sikt kan arbeta med sin värdegrund och skapa ett bra klimat där alla är inkluderade.

Förutom att ha arbetat som lärare så har jag även landslagsmeriter och representerat Sverige på världsmästerskapen, grundat idrottsföreningen Märsta Alliance och drivit den som ordförande under 12 års tid. Utöver det så spelade jag hockey och innebandy under många år och har stor vana av idrottskulturen, omklädningsrumssnacket och de konflikter som kan uppstå i dessa miljöer och en hel del av de situationer som idag finns där spelare och utövare inte känner sig bekväma eller rent ut sagt mår dåligt av behöver man som förening aktivt arbeta med. Värdegrund, sociala medier, jargong och uppträdande är nyckelord under den här föreläsningen för idrottsföreningar