Vi har under åren besökt många av Svenska kyrkans församlingar runtom i landet där församlingarna har bjudit in sina medlemmar och allmänheten till en föreläsning om unga och sociala medier. Alla som möter barn och unga, antingen privat eller i yrket, kan stöta på unga som har mycket frågor och funderingar kring det som händer på nätet och under dessa föreläsningar utbildar vi och ger verktyg för att hantera det.
Församlingen får även diskussionsmaterial för att både vårdnadshavare, församlingspedagoger och andra ska kunna ta diskussionerna vidare med sina ungdomar.
Under föreläsningarna tar vi bl.a upp:
1. Attityder och grupptryck och normer – Hur man uppträder och hur det kan uppfattas
2. Vad nätmobbning och kränkande behandling på nätet är och dess konsekvenser
3. Andra former av kränkningar te.x:
– Taskiga kommentarer, elaka grupper, kompisar som slutar svara, chatter man inte får vara med i
– Bilder och videoklipp som sprids i kränkande syfte i stories och på exposekonton
– Uteslutningar ur gruppchatter, exkludering och ignorering
– Hån, ryktesspridning och förolämpningar som växer och skapar konflikter
– Identitetsstöld och falska konton
– Skamning och doxxing
– Spelets värld med språkbruk och kränkande kommentarer
4. Hur man kan tänka kring det som händer och ger verktyg för att möta eller hantera det
5. Vad man kan göra om man blir drabbad och vart man kan vända sig
Samt mycket mer…
För oss är det viktigt att visa på och skapa förståelse för vilka konsekvenser det kan bli för någon som är utsatt och hur det kan påverka måendet, det sociala livet och den psykiska hälsan.
Vi lägger även stor vikt vid att berätta vad lagen säger om olika händelser och situationer och vad det kan få för följder rent juridiskt för den som utsätter andra för mobbning och kränkande behandling.
Målgruppen kan vara både vuxna men även kyrkans ungdomar te.x konfirmander och andra ungdomsgrupper och syftet är bl.a att:
- Öka medvetenheten: Nätmobbning är ett utbrett problem bland unga, och en föreläsning kan öka medvetenheten om dess effekter och hur man kan känna igen tecken på att någon är utsatt. Genom att informera och utbilda församlingen kan kyrkan bidra till att förebygga och hantera dessa problem.
- Stödja unga och deras familjer: Kyrkan kan stödja ungdomar och familjer som drabbas av nätmobbning och kränkande behandling. Genom att anordna föreläsningar kan kyrkan ge verktyg och resurser för att hjälpa dem att hantera situationen.
- Främja en trygg och inkluderande miljö: Genom att diskutera nätmobbning kan kyrkan arbeta för att skapa en trygg och inkluderande miljö där alla medlemmar känner sig säkra och respekterade. Detta kan också bidra till att stärka gemenskapen inom församlingen.
- Moralisk och etisk vägledning: Som en moralisk och etisk ledare i samhället har kyrkan en roll i att främja värderingar som respekt, medkänsla och kärlek. En föreläsning om nätmobbning kan förstärka dessa värderingar och uppmuntra till ett mer empatiskt och förstående samhälle.
- Bygga samarbeten med skolor och andra organisationer: Genom att ta initiativ till att utbilda om nätmobbning kan kyrkan också bygga samarbeten med skolor och andra organisationer som arbetar med unga, vilket kan leda till gemensamma insatser för att motverka problemet.
Sammanfattningsvis kan en föreläsning om nätmobbning och etik på nätet hjälpa till att informera och utrusta församlingen med kunskap för att hantera och förebygga problemet, samtidigt som det stärker kyrkans roll som en stödjande och inkluderande kraft i samhället.
Om ni skulle vilja veta mer eller boka in en föreläsning så får ni gärna höra av er.
Kontakta oss gärna genom att fylla i formuläret eller skicka ett mail till niclas.ottosson@nexpo.se